Äänitteitä ja elokuvia Haanpäästä

Äänitteet

Pentti Haanpäästä on tehty useita radio-ohjelmia 1970-luvulta lähtien. Niissä on haastateltu Haanpään sisaruksia sekä muita sukulaisia ja tuttavia. Piippolan ja Oulun kirjastoissa on ohjelmista tehtyjä tallenteita kuunneltavissa, mutta niitä ei voi tekijäoikeussyistä johtuen lainata. Tiedot äänitteistä on tallennettu KIRI- ja OUTI-kirjastojen aineistotietokantoihin.

Oululainen kulttuurineuvos Tuure Holopainen haastatteli vuonna 1984 Pentti Haanpään tunteneita ihmisiä. Haastattelut on tallennettu Digi.kirjastot.fi-palveluun.

Kuvatallenteet

Kirjailijamuseon sekä eri kirjastojen kokoelmissa on Pentti Haanpään elämään ja tuotantoon liittyviä elokuvia, joista osa on lainattavissa. Elokuvien saatavuustiedot kannattaa tarkistaa oman kirjaston tietokannasta.

  • Haapaveden kansalaisopisto julkaisi vuonna 1986 videon, jossa esitetään Haanpään tekstiin pohjautuva näytelmä Hota-Leenan poika. Esityksen kokonaiskesto on 2 t 24 min.
  • Haanpään romaaniin Isännät ja isäntien varjot perustuva tv-elokuva vuodelta 1976 on julkaistu VHS-kasettina.
  • Remu-Eemeli perustuu Haanpään novelliin ja sen on ohjannut Pauli Huotari vuonna 1985. Elokuvan kesto on 30 min. ja se on julkaistu VHS-kasettina.
  • Romaanista Yhdeksän miehen saappaat on tehty tv-elokuva vuonna 1969 ja se sai valtionpalkinnon vuonna 1970. Elokuva on julkaistu kahdella VHS-kasetilla.
  • Pirkko Vallinojan dokumenttielokuva Pentti Haanpäästä on tehty vuonna 1989 ja se on kolmiosainen.
  • Viimeinen matka on Reijo Raen tv-elokuva vuodelta 1973 ja se on julkaistu VHS-kasettina.
  • Isänmaa. Suomalaisen sisun sankaritarinoita. Talvisodan ajan runoja isänmaalle ja ylistyslauluja elämälle 2008. DVD-levyllä Antero Mäkelä tulkitsee suomalaisten kirjailijoiden sotarunoja.

Ylen Elävässä arkistossa olevat ohjelmat Pentti Haanpäästä keväällä 2018:

Pentti Haanpää sai Meren ja Turkan aatokset vilistämään
Vuonna 1995 nauhoitettu kirjailija Veijo Meren ja ohjaaja Jouko Turkan vilkas keskustelu. Ohjelman kesto on 1 t 14 min.

Arvo Turtiainen muistelee Pentti Haanpäätä
Kirjailija Arvo Turtiainen muistelee pitkäaikaista ystäväänsä Haanpäätä YLEn radioarkistosta vuonna 2009 löytyneessä äänitteessä. Ohjelman kesto on 49 min.

Mestarinovellisti Pentti Haanpää
Helsingin Sanomissa toiminut kirjallisuuskriitikko Lauri Viljanen muistelee Pentti Haanpäätä. Hannu Taanilan toimittama ohjelma on vuodelta 1976. Ohjelman kesto on 15 min.

Erkki Vala kertoo Pentti Haanpäästä
Erkki Vala toimi Haanpään kustannustoimittajana ja sittemmin myös kustantajana. Ohjelman kesto 29 min.

Yhdeksän miehen saappaat
Haanpään romaanin filmatisointi on tehty vuonna 1969.

Isännät  ja isäntien varjot
Vuonna 1935 ilmestyneestä romaanista tehtiin televisiosovitus vuonna 1976.

Digitoidut muistivihkot ja käsikirjoitukset

Pentti Haanpäällä oli tapana kirjoittaa käsin muistivihkoihin. Museossa on noin 120 kirjailijan muistivihkoa, kalenteria tai käsikirjoitusta vuosilta 1925-1955. Lue lisää

Tietoa lehtiartikkeleista ARTO-tietokannassa

Pentti Haanpään museossa on leikekirjoja, joissa on kirjailijan tuotannosta ja elämästä kertovia lehtiartikkeleita 1920-luvulta aina 2010-luvulle asti. Lue lisää

Valokuvia Haanpään elämästä

Kirjailijamuseossa on valokuvia Haanpään elämästä, hänelle tärkeistä paikoista ja ihmisistä sekä myös kuvia kirjailijan hautajaisista. Lue lisää

Äänitteitä ja elokuvia Haanpäästä

Pentti Haanpäästä on tehty useita radio-ohjelmia 1970-luvulta lähtien. Niissä on haastateltu Haanpään sisaruksia sekä muita sukulaisia ja tuttavia. Lue lisää